T6x37 (DIN 3066)Cтоманено въже на линеен метър може да се поръча на цял барабан или в по-малки количества на сноп. Винаги трябва да се уточни: диаметъра на въжето, дължината (или теглото), конструкцията на въжето, вида на сърцевината, повърхността (поцинковано, черно, омаслено), специфичното съпротивление на скъсване, посоката на навиване на сноповете (в зависимост от вида на барабана), съпротивлението на скъсване на въжето.

Основни видове въжета:

T6x19 и T6x37 са най-използваните: от тези се правят металните сапани за повдигане. Това въже има точков контакт, поради което е много гъвкаво, но поради намалената контактна повърхност износването е изявено, а всяко вътрешно износване е голямо.
Въжетата с линеен контакт, имат много по дълъг перид на живот, отколкото тези с точков контакт, имат голямо съпротивление на износване, понеже всяко вътрешно е малко, обаче са по-малко гъвкави. Използват се асансьори и кранове.
Въжетата със спирал овидни снопове са антипресукващи, с висока товароподемност, гъвкавост и дълъг живот. Това се постига чрез комбинацията на навиване на нишките и на сноповете по такъв начин, че взаимно се анулират появилите се напрежения и моменти. Поради тази причина в случая когато товара се повдига с едно въже, то се представя като неутрално.